INFO GASTGEZIN

Een au pair in huis biedt vele voordelen. Zo helpt zij het gastgezin met de verzorging van de kinderen, en neemt u wat licht huishoudelijk werk uit handen. Daarnaast brengt de au pair haar eigen cultuur en authenticiteit naar uw huis.


Als gastgezin geniet u aldus van een zeer flexibele vorm van kinderopvang, krijgt u ondersteuning bij het huishouden en vindt er een culturele uitwisseling plaats tussen de au pair en uw gezinsleden.

De au pair komt naar Nederland in het kader van culturele uitwisseling. Het doel van haar verblijf is een kennismaking met de Nederlandse samenleving en cultuur. Als gastgezin geeft u haar die gelegenheid, onder andere door haar de mogelijkheid te bieden om taallessen te volgen.

Zij verblijft maximaal 12 maanden bij een gastgezin. Daar draait zij mee in de dagelijkse routine, om zodoende de Nederlandse cultuur en gewoonten te ervaren. Ook viert zij de (nationale) feestdagen samen met u. De au pair is geen werknemer, maar wordt tijdens haar verblijf beschouwd als een volwaardig lid van uw gezin.


Vereisten gastgezin

Aan een gastgezin worden bepaalde voorwaarden gesteld:

 • Een gastgezin moet bijvoorbeeld bestaan uit minstens twee personen.

 • Het inkomen van het gastgezin is minimaal gelijk aan 150% van het bruto minimumloon.

 • Er moet minstens één thuiswonend kind onder de zestien jaar zijn.

 

Het gastgezin verstrekt de au pair kost en inwoning en zorgt voor een deugdelijke huisvesting van de au pair in de eigen woning. Aan de huisvesting worden de volgende eisen gesteld:

 • De au pair heeft een eigen kamer, die van binnenuit afgesloten kan worden.

 • De kamer mag niet functioneren als doorgang naar een andere ruimte.

 • De kamer moet beschikken over minimaal één raam dat open en dicht kan, zodat daglicht en frisse lucht de kamer in kunnen komen.

 • Voorts heeft de kamer minimaal verwarming, verlichting, een bed, een bureau/tafel met stoel, een kledingkast, een radio of tv en toegang tot internet.

Daarnaast wordt door het gastgezin aan de au pair de mogelijkheid geboden om dagelijks gebruik te maken van een bad- en/of douchevoorziening in de woning van het gastgezin. 

De ondersteuning door de au pair moet passen binnen de wettelijke kaders van het betreffende land. Globaal komen de regels op het volgende neer:

 • De au pair mag maximaal 30 uur per week, en maximaal 8 uur per dag lichte huishoudelijke werkzaamheden verrichten.

 • Ze is minimaal twee dagen in de week vrij, en mag hooguit drie avonden per week fungeren als oppas voor de kinderen.

 • De au pair heeft recht op minstens één lang weekend per maand (van vrijdag 19.00 uur tot zondag 24.00 uur).

 • Ook kan ze aanspraak maken op een doorbetaald verlof van twee weken per twaalf maanden, of bij een korter verblijf in het gastgezin op een evenredig deel hiervan.

 


Interesse/vragen?

Deze informatie is uiteraard niet compleet. Mocht u nog vragen hebben over uw rol van gastgezin bij het opnemen van een au pair in uw gezin, neem dan gerust contact met ons op.

Ook voor het maken van een afspraak voor een intakegesprek kunt u bij ons terecht.


Heeft u nog vragen?

neem contact met ons op
Uw naam Uw vraag
Uw telefoonnummer
Uw email
*Alle velden invullen aub.
VERSTUREN
of bel ons:
+31 (0) 76 5329624
© Copyright 2014, Au Pair Agency Mondial Algemene voorwaarden designed by doubleV